Aктивна почивка без стрес

2012-08-22

Трябва ми почивка от почивката... често се шегувате така, нали? Всъщност това си е повече истина, от''колкото шега, а причината е, че отпуската често води до т.нар. постваканционна депресия. Как да я избегнете? Ето няколко съвета как да избегнете изпадането в трудна ситуация в офиса след страхотната почивка:

Предвидете 1-2 дена почивкаspa след почивката. Ще причините огромен стрес на психиката си, ако се приберете в 10 вечерта от най-хубавата си дълга активна почивка, а на другия ден сте на работа и трябва да станете с първи петли.

Вземете си така дните за почивка, че отпуската ви да свършва в средата на седмицата. Стресът е по-малък, ако знаете, че работната ви седмица се състои само от четвъртък и петък.

След дълга отпуска е много по-лесно да се върнете отново към работата си, ако я харесвате, а още по-добре, ако харесвате и колеите си, и шефа си, и атмосферата в офиса. В противен случай ще си мислите за първия си работен ден след отпуската като за денят на страшния съд.

Може да пробвате и друга стратегия. Не взимайте две пълни седмAктивна почивка без стресици отпуск, а си направете няколко кратки почивки, като слеете 1-2 дeна заедно с уикендите. Така няма да се отдалечавате за твърде дълго време от работната атмосфера и връщането отново на работа няма да представлява огромен стрес за психиката ви. Но пък имайте предвид, че според психолозите този сорт кратки почивки нямат нужния ефект върху организма ви и не представляват цялостна регенерираща почивка за психиката ви. Физически сте извън офиса, но душевно сте още там. Честите, но кратки почивки понякога дори могат да ви уморят повече, отколкото да ви помогнат да си починете. Нещо като интервалното тичане – редувате спринт с бавно тичане, което води до огромно натоварване на организма.

Първият ви работен дAктивна почивка без стресен след отпуската трябва да се превърне в нещо като преход към работния процес. Тоест не се хвърляйте в покоряването на високи върхове в работата си още от първия ден (освен, ако естеството на работата ви и шефът ви не го изискват). Посветете го на обсъждане с колегите къде сте били, как сте изкарали, показване на снимки и прочие. Все неща, които представляват преходен период след почивката ви и илюзорно я удължават, потапяйки ви отново във всички положителни емоции по време на отпуската ви.

Коментари за Aктивна почивка без стрес

Абонирай се за обявите по E-mail.

Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

Абонирай се
Харесвате ли Alldeals.bg?