Защо носим мартеници

2013-02-20

мартеници За съвременния българин мартеницата е преди всичко традиция и символично пожелание за здраве и късмет. Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената - здраве и сила. Мартеницата е и своеобразен амулет срещу злите сили и окичването с мартеница е един магически ритуален акт: тя пази къщата, да не влязат в нея злото, болестите и немотията.

Според преданието, дошло от древността, тя носи здраве, щастие и дълголетие Каква е легендата Има няколко легенди за възникване на традицията, но може ''би най-популярната от тях е, че когато хан Аспарух побеждава византийските войници, той написва писмо за победата си и го връзва за крака на една птица с бял конец. Докато лети обаче, птицата била забелязана от византийски войници, които стреляли по нея и я ранили. Въпреки че била ранена, тя пристигнала успешно в българския лагер и донесла вестта за победата, но белият конец вече бил отчасти червен от кръвта от раната.

Ако сте привърженици на ръчно направените мартеници, тази статия е за Вас: Може да изпробвате нетрадиционни мартенички от солено тесто. Техниката е стандартна – както при всички останали фигурки солено от тесто. Всеки си има своя рецепта, но ето една примерна:

мартеници 2 чаши брашно

1 чаша сол

1 чаша вода

2 суп. лъж. олио

Замесвате тестото, докато не стане като пластилин. Може да се наложи да се добави малко повече брашно. Ако имате хлебопекарна машина, използвайте я максимално. Тя има програма само за месене и така ще ви спести поне 20 минути. След като соленото тесто придобие консистенция като пластилин, играта може да започне.

мартеници Другият вариант е с точилката да разточите тестото на дебелина около 1 см и да изрежете с фигурки за сладки. Изберете от наличните ви по-пролетни: зайчета, патета, цветчета и разбира се вечните сърчица – отиват на всеки празник и във всякакъв цвят. Ако искате да ги вържете с класическа мартеничка от прежда, направете дупка на подходящо място.

След като изработите желаните фигурки ги пригответе за печене като ги сложите в тавата върху мартеници хартия за печене. Пече се на слаба фурна около 100 градуса, така че фигурките да се изсушат, без да покафеняват. Изваждат се и се оставят да изстинат. И след това вече може да съберете децата и да започнете да рисувате – само с два цвята обаче – бяло и червено. Може да използвате акрилни бои, лак за нокти, темперни бои – каквито имате. След като украсите мартеничките може да ги покриете и с прозрачен лак за блясък. Промушвате по една връвчица и ги поднасяте.

Не знам дали всеки ще ги оцени, но са свеж мартенски акцент за дома. И разбира се не трябва да забравяте пожеланието – приятелите ви да са бели и червени, весели и засмени.

Коментари за Защо носим мартеници

Абонирай се за обявите по E-mail.

Ще ти пращаме най-добрите предложения директно в пощата, за да не ги пропускаш! Отстъпки от 50% до 90% за: почивки

Абонирай се
Харесвате ли Alldeals.bg?